mailmunch-forms-widget-1001238
top of page

CORONA'DA YAŞLILARI DOKTOR VE SEVDİKLERİYLE BULUŞTURDU

Corona sebebiyle yaz stajı iptal olmuştu. Ama Vermont’ta yaşayan Lia Rubbel bunu pek çok kişiye yardım edecek bir fırsata dönüştürdü.


Lia yaz staj planının iptal olmasından sonra evde oturup bir şeylerin değişmesini bekleyeceğini sanmıştı.









Sonra Yale üniversitesinden öğrencilerin yeni bir organizasyona başladığı ile ilgi bir arkadaşından telefon aldı. Bu organizasyon Corona’nın bulaşmasından ve yayılmasından korktukları için evinden ayrılamayan ama hala yardıma ihtiyacı olan yaşlı kişilerle ilgiliydi.


Dolayısıyla Mart ayında yaşlılara Telehealth Access (Telefonla sağlık erişimi) projesini başlattı. Bu projenin amacı tablet veya akıllı telefon kullanamayan yaşlı hastalara yardımcı olmak. Lia’yı yaşlıların teknolojik iletişim bilgisi eksikliği sebebiyle aileleriyle ve arkadaşlarıyla bağlantı kuramamaları ve hatta doktorlarıyla dahi iletişime geçememeleri çok üzmüş. Dolayısıyla başkalarının hayatını kurtarabilecek canlı bağlantı imkanı sunan bu projeye hemen katılmış.



Amerika’nın toplam nüfusunun %15’i 65 yaş üzeri. Dolayısıyla pek çok kişinin hayatını değiştirme imkanı sunuyor. Telehealth hizmeti ise şuan 26 eyalette 50 gönüllüye ulaşmış durumda. Hatta Lia yalnızca Vermont’ta dahi 50 cihaz ve 800 usd toplamış.


Ayrıca evde kalırken zihinsel sağlığın ne kadar önemli olduğunun da üzerini atlamamışlar. Dolayısıyla bu cihazlara wellness uygulamaları ve aileleriyle görüntülü görüşebilmeleri için facetime da yüklemişler.


3.4 milyon kişi üzerinde yapılan bir meta çalışmasına göre yalnız hissetmek ölüm oranını %26 oranında artırıyor. Buradan yola çıkarak yaşlı birisinin sosyal karantina esnasında sevdiği kişiyle yüz yüze görüşmesi onun için hayat kurtarıcı etki yaratabiliyor.


Yaşlılar için Telehealth Access uzaktan telefon ve email desteği de sunuyor. Ayrıca organizasyon bu aletleri nasıl kullanılacağına dair uzaktan eğitim de veriyor.


Pandemi’yi başkalarını desteklemeye ve çözümün bir parçası olmaya dönüştüren Lia kesinlikle ilham oldu. Birbirimize destek oldukça hayatımız daha anlamlı ve mutlu oluyor. İyilik kolaylıkla yayılıyor. Bu amaçla yapılan en ufak bir girişim dahi muazzam farklar yaratabiliyor.


Sen de iyiliğin parçası olmak ister misin? Derin nefes al ver. Ve sor, ben insanlığa, bu gezegene nasıl yardım ederim?


Ya da en basitinden bildiğin herhangi bir şeyi öğreterek bunu yapabilirsin.


Kadınları desteklemek için kurduğum Senin Rengin grubunda hem ücretsiz eğitimler alabilirsin, hem de kendi rengini başkalarına gösterebilirsin.




Detaylı bilgi için lütfen benimle bağlantıya geç. tugce@tugcesabaz.com



Ve yeni mantramız :

İyi haber tez yayılır !


🧡

Tuğçe




17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page