mailmunch-forms-widget-1001238
top of page

40’larında, 50’lerinde veya 60’larında KARİYER DEĞİŞTİRMEK için 3 STRATEJİ

40’larında, 50’lerinde veya 60’larında olmak kariyer değiştirmek için çok mu geç? Değil.

Birden çok alana ilgisi olan bir kişinin farklı kariyerlere geçmek istemesi son derece normal.


Eğer senin de içini bu değişim kaşıntısı sardıysa, ama yaşına takılıyorsan bu blogum tam sana göre ve bunu kesinlikle sen de yapabilirsin!


27 Ağustos'ta gerçekleştirdiğim Kendi İşini Kur ve Geliştir Master Class eğitimimim sırasında tüm katılımcılara ufak bir anket yapmıştım. "Kendi işimi kurmak istiyorum ama………" cümlesini ne ile tamamladıklarını onlara sormuştum. Cevapların büyük bir bölümünü

  • Artık benim için çok geç kaygısı

  • Bu yaştan sonra nasıl olur acaba korkusu oluşturuyordu.






Aslında pek çoğumuz bununla karşılaşıyoruz:


  • Artık yaşım kaç oldu:(

  • Yeniden öğrenmek, yeniden iş kurmak için yetersizim...

  • Ya kurduğum bu düzeni de kaybedersem?


Eğer kariyerini değiştirmek istiyorsan ama bunlar seni geri tutuyorsa orada bir dur. Çünkü bunların hepsi yalnızca tersi kolayca ispatlanabilen bir düşünce.


Netleşmen ve rahatça aksiyona geçmen için hazırladığım 3 strateji şu şekilde:



1. STRATEJİ: SENİ DESTEKLEYECEK KANITLAR BUL!


Seni bu yolculuğunda en çok zorlayacak şeylerden biri “artık çok geç” felcine yakalanmak.


Sen dursan da zaman durmaz. Zaman ilerler. Yaşa takılmaksa yalnızca durmaktır. Zamanın gerisinde kalmaktır.


İşinle sağladığın hizmet çevrende anlamlı bir fark yaratıyorsa kimse senin yaşını umursamaz.


Ama bu “yaş felci” kesinlikle gerçek. Ve asla küçümsemiyorum.


Kimyager validasyon analisti olarak çalıştığım 5 yıllık ilaç deneyimimden sonra dermokozmetikte pazarlama alanına geçmiştim. Farklı farklı markalarda aynı görevi üstlenmiş kişilerin hepsi benden daha küçüktü. Onlar marka müdürüyken, ben yeni bu alana geçtiğim için marka müdürü asistanı konumundaydım. Hatta patronum da benden küçüktü. O zamanlarda bu durum egomu baya zorlamıştı. Ama bu işin bana kattığı tüm tasarım, marka yönetme ve iletişim tecrübesi şuan kişisel gelişim ile iş kurmanın nasıl eğlenceli olabileceğini öğrettiğim “İşini Online Göster” tam günlük workshopumu tasarlamama ve etkili bir şekilde hizmet vermeme müthiş yardımcı oldu.

Ve elbette yaşı önüne süren kişiler çıkabilir. Çevreni yönetemezsin ama kendi inançlarını ve aksiyonlarını gayet yönetebilirsin. Bunun için bol bol kanıt bulmanı tavsiye ediyorum.




Mesela ünlü Fransız Chef Julia Child önceden devlet güvenlik memuruymuş, Dracula’nın yazarı Bram Stoker önceden tiyatro işletiyormuş ve Mc Donald’s’ı 44 eyalette 400’den fazla franchaise açması yolunda büyüten Ray Kroc milkshake mikseri satıcısıymış. Ve bunların hepsi 50’den sonra yapılan kariyer değişiklikleri ile olmuş. Daha fazla kanıt istersen instagram hesabımda özellikle bu hafta böyle kanıtları paylaşacağım.



Her inancımız gerçekliğimizi yaratıyor. Sen kendine bunları gösterdikçe, “Aksi mümkün, demek ki ben de yapabilirim” diye inanmaya başlayacaksın.


Ama inancını değiştirmezsen yeni kariyer yolculuğunda senin yaşının problem olduğunu düşünecek kişileri, hiç tecrüben yok diyecek kişileri hayatına çekeceksin. Ve evet böyle sınırlı düşünen kişiler de var. Ama onlarla buluşman ancak sen de onlar gibi düşündüğünde ve kendine inanmadığında mümkün oluyor.

Ve hemen bir kanıt daha seninle paylaşmak istiyorum:

Monster.com adlı web sitesi kariyer değişiklikleri üzerine bir anket yapmış. Ankete katılanların %50 si 45-65 yaşları arasında kariyerlerini değiştirmişler. Hem de en az 2 defa.

İyi hissetmenin hem fiziksel, hem de zihinsel sağlığımızı nasıl da olumlu etkilediğine dair bilimsel çalışmalar var. Sevdiğimiz işi yapmanın da bunu müthiş desteklediği ortada. Yani istediğimiz zaman kariyer değişikliği yapmak hem kendimize, hem de bu dünyaya daha çok katkı sağlamak demek. İşte bu yüzden kariyerinle alakalı yaratıcı fikirler aklına geldiğinde kendini tutma.



Global Entrepreneurship Monitor tarafından yapılan bir araştırmaya göre 55 yaşın üzerindeki kişilerin global start-up camiasındaki etkinliği en yüksek seviyede.





2.STRATEJİ: GÜÇLÜ YÖNLERİNİ FARK ET VE KENDİNE HATIRLAT!


İster önceden bir yerde çalışmış ol ya da çalışmamış ol fark etmez. Sonuçta yığınla yaşam tecrüben var. Bunları bir bir anlatmana da gerek yok. Tüm o deneyimlerin enerjisi sen de zaten var.


Ama ilk adım şu:


ÖNCE SEN KENDİN KENDİNİN BU GÜCÜNÜ FARK ET VE KENDİNE HATIRLAT!


Ayrıca nörobilim beynin ve algı kapasitesinin yaştan bağımsız olarak geliştirilebileceğini kanıtlıyor. Kısacası bilim senin yanında. Sen yeter ki iste ve her gün bunun üzerinde çalış.

Ve şöyle düşün bu zamana kadar yaşadıkların sayesinde edindiğin olgunlukla;

Duygularını daha rahat kontrol edebilirsin. Eskiden seni yataklara düşürecek olaylar şimdi o kadar da üzmez. Ve iş dünyasındaki başarının temellerinden biri de duygusal stabiliteni korumak.


Ayrıca tüm deneyimlerin sayesinde;


  • Önüne çıkan durumlara daha pratik çözümler getirebilirsin.

  • Kararlarını daha bilgece verirsin.

  • 3-4 adım sonrasını görürsün.

Ve insanların yaşlandıkça yaratıcı olmadığı tamamen bir saçmalık. Çünkü yaratıcılık doğduğunda kocaman, yaşlandıkça küçülen bir organ değil. Yaratıcılık senin ruhunla kalbinin bağlantısından gelir. Ve bu yaşla azalmaz. Zaten senin olan ve seni sen yapan bir şeyle bağlantın zaten nasıl kopabilir ki.




Buna harika bir kanıt olan isim ise Anna Mary Moses. Resim yapmaya 77 yaşında başladı. Ve 2006'da, Sugaring Off adlı tablosu Christie müzayedesinde 1.36 milyon dolara satıldı.


3.STRATEJİ: YOL HARİTANI OLUŞTUR!


Yeni kuracağın işinde seni destekleyen bir zihin yapısına geçtikten sonraki adım ise yol haritanı oluşturmak.


Ve güzel haber ise, buna gerçekten sıfırdan başlayabilirsin. Teknoloji dâhisi olmana gerek olmadan bunu yapabilirsin. Yüksek bütçeli iş mentorlarıyla çalışmadan kendi kendine işinin temel stratejisini oluşturabilirsin ve aksiyon adımlarını çıkarabilirsin.

Hemen bir liste yap!


Önceki işlerinden, hayat deneyimlerinden neleri katabilirsin. Hangi karakter özelliklerin işine yarayabilir. Ayrıca biliyorum bu kariyer değişikliği esnasında minimum bütçe ile hareket etmek seni daha güvende hissettirecektir.





Bu konuda sana destek olmak için Kendi İşinin Başarı Fizibilitesi Aksiyon Çalışma Kitabını hazırladım.


İçinde bulacağın motive edici öz anlatımlarla kendine yeni bir pencere açarken, ayrıca pratik aksiyonlarla yol haritanı rahatça belirleyeceksin.


Buna ek olarak kendine öz koçluk yapmayı da öğreneceksin. Sahip olmak için buraya tıkla!






Hayatta yaşanan hiçbir şey boşa değil. Her iş, her deneyim, her düşüş, her kalkış, hepsi ama hepsi güçlü bir öğreti sunar.


Burada önemli olan ise senin bunlarla nasıl bir ürün çıkardığın ve ideal müşterinin hayatında neler çözmeye niyetli olduğun. Dünyanın en iyi yemek pişireni, en iyi fitness yapanı, en iyi şarkı söyleyeni olabilirsin. Ama çevrenle nasıl iletişim kuracağını ve bu özelliklerinle onlara nasıl destek olacağını bilmezsen bunların dolapta çürüyen yemekten bir farkı kalmaz.

Pazarlama başkasının hayatına değer katacak çözüm üretecek, onların hayatını daha mutlu ve keyifli yaşamalarına destek olacak ürününü/hizmetini/bilgini onların anlayacağı bir dilde anlatmaktır.

Ve ben Kendi İşini Kur ve Geliştir Workshopumda bunu yaştan bağımsız içindeki tutkuyu takip etmeyi seçen herkesle paylaşıyorum.


Ve en sonuncusu 31 Ağustos tarihinde başladı. Tüm katılımcılar pırlanta gibi. Hepsinin içinde yaşları ne olursa olsun kendi işlerini kurma ve geliştirme arzusu var.


Yeni grup ise 12 Ekim Pazartesi 20.30'da başlayacak!

Ve bu workshopta kendi işlerini sağlam temeller üzerine nasıl kuracaklarını pratik bilgilerle ve uygulanabilir adımlarla öğretiyorum.



Ayrıca markalarını dijital ortamda ücretsiz bir şekilde görünür yapabilmeleri ve ideal müşteriye ulaşabilmeleri için tasarladığım tam günlük workshop ta sosyal medya tasarımlarını, toplu mail tasarımlarını, blog yazılarını ve web sitelerini nasıl yaratacaklarını öğretiyorum. Ve bunun için hiçbir yaş limiti yok.


Tek ihtiyaç bilgisayar ve internet.

Güzel haber ise 26 Eylül’de saat 11.00-18.00 arasında gerçekleştireceğim tam günlük bu İŞİNİ ONLINE GÖSTER workshopuna katılabilirsin. Böylece hem kendinin, hem de çevrenin hayatında farklılık yaratacak kendi işini kendi enerjinle, hem de ücretsiz bir şekilde yönetmeyi öğrenilebileceksin.


Eğitim ve kayıt detaylarına buradan ulaşabilirsin!

İster Hayallerinin işini henüz bilmiyor ol, ister kendi işini online’a taşımak istiyor ol, ya da yepyeni bir endüstri de kendi işini kuruyor ol bunları öğrenmek işini kolaylıkla minimum finansal kullanarak görünür yapmanı destekleyecek, dahası işinin her alanıyla bağlantı kurmanı sağlayacak. Dolayısıyla başarı işinin hücrelerine işlemiş olacak.

Biliyorum belli bir düzeni oturttuktan sonra kariyer değişimi seni ürkütebilir. Gözünü korkutabilir. Ama şöyle düşün bütün gün sevmediğin işini yapmak mı, yoksa hem kendinin hem de başkasının hayatında fark yaratmak mı?

Kendinden büyük bir anlama hizmet etme, başkalarını destekleme konusu aklına gelince bu minik korkular ne kadar anlamsız kalıyor değil mi? Öyleyse bırak bu fikirlerin düşüncende kalmasını hemen aksiyona geç.

Çünkü aksiyonsuz inanç, yalnızca inancın gücünü boşa harcamaktır.

Bir şeyi istemek hayatını değiştirmez. İstediğin doğrultusunda bilincini değiştirmek, harekete geçmek ve vazgeçmeden ilerlemek değiştirir.

Bu yüzden büyük küçük demeden her gün ilerlemeyi seç. Sonuçta yeni bir kariyer inşa ediyorsun. Bu birden olmuyor. Şuanda bütün adımları ve detayları bilmek zorunda değilsin. Yalnızca hazır olmadan başla. Yalnızca ilk adımda odaklanman gereken neyse ona odaklan.

Her zaman bir sonraki adım vardır. Ama sen bir sonraki aşılacak büyük dağa odaklanırsan fara tutulmuş tavşan gibi kalırsın.

Evet şimdi senden duyma ve paylaştıklarınla da başkalarına ilham olma zamanı. Bu blog postumu okurken, dinlerkenveya izlerken senin için en “bunu duymak çok iyi geldi” noktası neydi? Nasıl ilerlemeyi seçiyorsun? Şuan büyük bir kariyer değişikliği düşünüyor musun? Hadi paylaş.

Ve eğer bu blog postum sana ilham olduysa yukarıdaki ve aşağıdaki işaretine tıklayarak başkalarıyla da lütfen paylaş ve onların da yaş felcine yakalanmadan tutku duydukları kariyeri seçmelerine destek ol!

Ve bir sonraki bölüme kadar motive, odaklı ve kendi hayallerini yaratma gücüne inancın tam kal.



Haftaya görüşmek üzere!


🧡

Tuğçe




860 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page