2020 Başlarken Büyük Hedefler mi Koydunuz? Altında Ezilmeye Gerek Yok.
Merhabalar, nabersiniz? Kanalımdaki bir bölüme daha hoş geldiniz😊
Yeni bir sene başlarken heyecan dorukta, hayal gücümüze sınır koymadan pek çok pek çok hedef koyduk. Şimdi ise bunları stratejik bir şekilde düzenleme ve onlara odaklı ama rahatlıkla ilerleme zamanı.
Ancak, yeni yıl kararlarına uyma ve hedeflere ulaşma üzerine yapılan istatistikler oldukça kasvetli. Klinik Psikoloji gazetesi tarafından yapılan bir araştırma gösteriyor ki yeni yıl kararı alan kişilerin %54 ü bunu yeni yılın ilk altı ayında tutmakta başarısızlığa uğruyorlar. Ve tahmin edin durumda nasıl bir ironi var. Çoğu kişi aynı bir kısır döngüye dönmüş olan bu kararı on kez başarıya ulaşamasa da yine aynı kararını yeni yıl hedef listelerine yazıyor.
İşte bu yüzden bu konuda işimize yarayacak birkaç bilimsel birkaç veri ve birkaç Amerikalı yaşam koşunun görüşlerini kendi yorumumla sizinle paylaşacağım.
Yöntem-1: Bu son derece basit. Ama bir o kadar da adanmışlık gerektiriyor. Her gün ama her gün hedeflerinizi yazın. Kaliforniya Dominican Üniversitesi Psikoloji bölümü profesörlerinden Dr. Gail Matthews hedef koyma üzerine müthiş bir araştırma yapmış ve diyor ki, hedeflerimizi yazarsak %42 oranında gerçekleştiriyoruz. Çok basit değil mi? Bunun aslında bize ne katkısı var. Her gün hatırlatma. Çünkü her gün onları yazıp zihninizden geçen düşüncenin enerjisiyle evrene bunun titreşimini yayıyorsunuz. Bir nevi yazılı vizyon panosu gibi de düşünebiliriz.
Mesela kendi işinizi mi kurmak istiyorsunuz. Ben kendi işimin patronuyum. Ben başarılı bir iş adamıyım. Ben başarılı projeler çeken bir iş kadınıyım. Her gün bu konuyla ilgili farklı cümleler yazın.
Belki size tuhaf gelebilir. Ama sizin hedeflerinize dair odakta tutup bunu vizyonlamanıza yardımcı oluyorsa bunun ne mahsuru var ki?
Yöntem-2: Bu hedefler için üzerinize düşenleri, yani eylem adımlarını çıkarmak. Hedef koyma ve motivasyon üzerine çalışmalar yapan sosyal psikologlar bunun işe yaradığını söylüyor. Aynı zamanda Amerikalı ünlü yaşam koçu Mike Dooley’de aynı şeyden bahsediyor. Yani hedefleriniz doğrultusunda ilerken nerede ve nasıl aksiyon alacağınızı belirlemek başarıya ulaşmada sizi iki üç kat daha güçlü yapıyor.
Yani bir şey planlanmadıysa, bir şey sizin programınızda yoksa gerçek değildir. Takviminizde bunların yer aldığından emin hepsini gerçekleştirdiğinizden emin olun. Mesela sabah şükür egzersiziniz var 15 dk, plana koyun. Gym e mi gideceksiniz plana koyun.
Bu hem gününüzü gerçekçi olarak ve öncelik sıranıza göre konumlandırmanıza yardımcı olur, yaptığınız her plan sonunda kendinize verdiğiniz sözü tuttuğunuz için çok daha iyi hissedersiniz ve motivasyonunuz artar.
Ve bir B planı da yapın, diyelim ki o gün bir şekilde gym e gidemediniz ve haftada 3 gün gitme hedefiniz var. Çünkü kilo vermek ve fit olmak istiyorsunuz. Düzenli spor ise fit olmanın baş koşulu olarak düzenli spora inanıyorsunuz. Öyleyse atladığınız günü başka güne kaydırın. Önceliğiniz her zaman kendinize verdiğiniz sözler. Bu kendinize verdiğiniz değerdir. Siz kendinize değer verirseniz size de evrenden size değer veren insanlar gelir.
Yöntem-3: Güç grubu. Bu 2 veya üç kişiden bile oluşabilir. Türkçeye 2 kitabını çevirdiğim Amerikalı yaşam koçu sevgili Darel Rutherdford güç grubunun rayda kalmaya aşırı yardımcı olduğundan bahseder. Amerika Eğitim ve Gelişim Topluluğunun yaptığı diğer bir araştırmaya göre de birisine adanırsanız, hedeflerinizi gerçekleştirme yüzdeniz %65 oranında artıyor. Hakikaten de ben bunu hayatımda deneyimliyorum. Şükür gruplarımız var, ne zaman şükrümüzü birimiz yollamazsa diğer güç grubu arkadaşımız eline terliğini alıp bayramlık ağzını açar, “nerede bu şükürler?” diye bize mesajını atma hakkına sahip.
Hele başkasına teslim tarihi söz konuysa bu yöntemle ilerlendiğinde başarı olanı da %95 oranında artıyor. Ve bu aşırı iyi bir sayı gerçekten de. Neden bunu kullanmayasınız değil mi?
Yani bunun için belirli bir zamanda birbirinize email yollama ya da online toplantı set etme diye bir şey de koyabilirsiniz.
Yöntem-4: Her şeyi üzerinize alıp eylemler arasında boğulmayın. Çünkü enerjiniz zaten sizin için doğru koşulları yaratmak için evrene gidiyor. Keyif ve güven hislerinin enerjileri ise hedeflerinize giden yoldaki benzininiz. Niyeti koymak çok önemli. Mike Dooley mesela bu konuda her hedef için üzerinize düşenleri ve evrenden size gelecekleri yazmanızı söyler. Zaten ikinci adımda kendi üzerinize düzenleri yazdınız. Şimdi sıra evrenin ne yapacağının niyetinin konulmasında.
Mesela yine kendi işini kurmaktan gidelim. İşim için her sabah enerjimi yükselteceğim, zihnimi sakinleştirmek için meditasyonumu yapacağım, eğitimlerimi alıp müşterilerime daha iyi hizmet vereceğim çalışmaları yapacağım. Evren’de bana en keyifle çalışacağım müşterileri projeleri iş fırsatlarını kolayca karşıma çıkarıyor. Bunun niyetini koydum ve bana geliyor.
Ve kendinize enerjinizi hedeflerinize yöneltmek, zihninizi size hizmet edecek şekilde programlamak adına bir iyilik yapmak istiyorsanız, kitabım Proje Özgürlük oldukça işinize yarayacak. Çünkü olay olay deneyimlediğim durumların önceki ve sonraki versiyonlarını ve bu alanda işime yarayan teknikleri referans göstererek yazdım. İsterseniz kaynaklara ulaşıp detaylarını da öğrenebilirsiniz.
Veya bunlar üzerinde beraber de çalışabiliriz. Bireysel mentorluk veya nefes çalışmalarıyla enerjinizi veya zihin yapınızı dönüştürmek üzerine, daha motivasyon basmak üzerine çalışabiliriz.
Eveeet, şimdi söz sizde. Hadi söyleyin 2020’de başarmak istediğiniz en ama en önemli hedef ne? Bunu sosyal medyadan beni etiketleyerek, videonun altına yorum yaparak ya da bu videoyu paylaşarak da yapabilirsiniz.
Bir sonraki videoya kadar, hedeflerinize odaklı, kendinize verdiğiniz sözlere bağlı, hayallerinizi takipte kalın. Başınıza ise tacınızı kondurmayı unutmayın. Çünkü hepiniz çok özelsiniz, baş tacısınız ve bu dünyaya kendi özgünlüğünüzün pırıltısını vermelisiniz. Dünya bununla çok daha güzel.
Commentaires